KUBANSKA MORINGA

detoksikator organizma

immuno stimulans

Regulator glukoze u krvi

Antiaging

prirodni anelgetik

antidepresiv

bioregulator

Na Kubi je klinički dokazano da listovi Moringe imaju široku primenu u prevenciji i kontroli raznih bolesti.

ODOBRILO MINISTARSTVO REPUBLIKE SRBIJE – Rešenje broj: 9347/2016 od 26.07 2016

Moringa je najkorisnija biljka na svetu. Od moringe se praktično koristi sve: koren, cvet, seme i lišće. Najvažniji deo biljke je list. U njemu se nalaze proteini, minarali, vitamini, vlakna i antioksidansi.“

Drvo života - MORINGA

Pogledajte emisiju o MORINGI – poznatoj i kao drvo života
Šta je moringa, njeno dejsta, zdravsteni benefiti i mnoge druge informacije možete saznati iz ovog videa…
Dr Ivon Fernandes o kubanskoj medicini i preparatu Kubanska Moringa

100 gr suvog lišća kubanske Moringe
sadrži sledeće nutritivne vrednosti:

više CINKA NEGO BADEM
1 x
više MAGNEZIJUMA NEGO KOD JAJA
1 x
više GVOŽĐA NEGO U SPANAĆU
1 x
više KALCIJUMA NEGO U MLEKU
1 x
više vitamina A OD ŠARGAREPE
1 x
više KALIJUMA NEGO U BANANI
1 x
više vitamina C OD NARANDŽE
1 x
više vitamina B3 nego KOD KIKIRIKIJA
1 x
više POLIFENOLA OD CRVENOG VINA
1 x
više HLOROFILA NEGO KOD PŠENICE
1 x
više vitamina b1,b3 OD KVASCA
1 x
više PROTEINA NEGO KOD SOJE
1 x

Zašto KUBANSKA MORINGA?

Moringa je posebno cenjena na Kubi i njihovi naučnici su joj posvetili posebnu pažnju u procesu gajenja i procesu proizvodnje gotovog proizvoda. Za razliku od drugih država proizvođača moringe kao što su Indija i Kina, Kubanci primenjuju stroge mere “GPM” – dobre proizvođačke prakse. GPM mere znače da se kontrolišu sve faze od odabira zemljišta, korišćenja organskog đubriva, setve, žetve, sečenja biljke, sušenja, mlevenja lišća, punjenja i pakovanja. Prah suvog lišća se dobija mlevenjem uz kontrolu temperature i vlažnosti vazduha, uz garantovanu higijenu i sterilizaciju gotovog proizvoda. Na Kubi je ova biljka detaljno ispitana i sprovedene su obimne kliničke studije i dokazano je da listovi moringe imaju široku primenu u prevenciji i kontroli raznih bolesti.

Minerali

Moringa sadrži veliki broj minerala, među kojima se izdvajaju kalcijum, gvožđe , kalijum, magnezijum, cink i bakar.

  Kalcijum

  Moringa ima 17 puta više kalcijuma od mleka. Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala za razvoj, održavanje i reprodukciju tela, koagulaciju krvi, prenos nervnih impulsa, kontrakcije i opuštanja mišića, normalan rad srca, stimulaciju lučenja hormona, poboljšanje reakcije enzima. Moringa je najbogatiji izvor kalcijuma nađen u biljnom materijalu. Pomaže u prevenciji osteoporoze u starosti i jača kosti kod mladih i sredovečnih ljudi.

  Gvožđe

  Moringa, sa 23 puta više gvožđa nego spanać, pomaže u stvaranju hemoglobina i mioglobina u krvi, koji su sprovodnici kiseonika u krvi i mišićima. Gvožđe takođe čini važan deo proteina i enzima u telu. Zbog nedostatka gvožđa slabi imuno sistem, a unošenjem gvožđa poboljšava se mentalna agilnost jer mozak dobija više kiseonika.

  Cink

  Moringa ima 6 puta više cinka nego badem. Cink je važan u funkcionisanju imunološkog sistema organizma. Veoma je važan za aktivnost enzima koji su neophodni za rast i deljenje ćelija kao i lečenje povreda. Nedostatak cinka uzrokuje između ostalog i gubitak kose, nedostatak oštrine čula mirisa i ukusa. Smanjuje produkciju testoreona kod muškaraca, učestalost infekcija, lezije na koži i sl.

  Kalijum

  Moringa, sa 15 puta više kalijuma nego banana, pomaže regulaciju kiselosti i baznosti organizma, regulaciju vode u krvi i u tkivima u organizmu. Kao najbogatiji izvor kalcijuma i kalijuma pomaže u smanjenju krvnog pritiska.

  Magnezijum

  Magnezijum ima važnu ulogu u stvaranju i transportu energije. Magnezijum je važan u sintezi proteina iz amino kiselina kao i u metabolizmu ugljenih hidrata. Važan je u opuštanju i zatezanju mišića. Nedostatak magnezijuma može da izazove poremećaje mišića, ubrzani rad srca i druge kardiovaskularne problema.

  Bakar

  Bakar je katalizator koji u organizmu učestvuje u formiranju kostiju. Štiti ćelijske membrane i poboljšava rad nervnog sistema. Ukoliko je koncentracija bakra smanjena, transport gvožđa je smanjen. Bakar štiti organizam od slobodnih radikala.

  Antioksidanti

  Moringa sadrži oko 46 antioksidanasa i jedan je od najbogatijih izvora prirodnih antioksidanta. Antioksidansi daju telu slobodne atome koji su mu potrebni i umanjuje efekat slobodnih radikala. Ova osobina antioksidansa pomaže u prevencji stvaranja malignih ćelija. Listovi moringe bogati su flavonidima, koji su jedna vrsta antioksidanta. Najviše sadrži kvercetin, kemferol, beta-sisterol, kofeinsku kiselinu i zeatin. Antioksidanti igraju vazni ulogu u kontroli simptoma procesa starenja i poboljšavanju kardiovaskularnog zdravlja. Osim toga, vitamin C i E koje moringa sadrži takođe funkcionišu kao antioksidanti. Istraživanja su pokazala da sadrži fitonutritivne sastojke u listovima i semenkama moringe, koji se smatraju organskim nosiocima zdravlja. Fitonutritivi koje sadrži su: alfa karoten, beta karoten, lutein, zeaksantin i hlorofil. Fitonutritivi čiste telo od toksina, čiste bubrege, pomažu u jačanju imunog sistema, pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i što je najvažnije podmlađuju telo na ćelijskom nivou. Sve ove hranljive materije čine kompletan dodatak ishrani koji je za dobrobit našeg zdravlja. Prah suvog lišća se dobija mlevenjem uz kontrolu temperature i vlažnosti vazduha, uz garantovanu higijenu i sterilizaciju gotovog proizvoda. Na Kubi je ova biljka detaljno ispitana i sprovedene su obimne kliničke studije i dokazano je da listovi moringe imaju široku primenu u prevenciji i kontroli raznih bolesti.

  Aminokiseline


  Amino kiseline su gradivni elementi proteina i učestvuju u metaboliškim procesima. Proteini svih vrsta se sastoje od 20 najvažnijih amino kiselina. Ljudsko telo proizvodi 12 amino kiselina a ostalih 8 moraju se uneti kroz način ishrane i poznate su kao ESENCIJALNE AMINO KISELINE. Da bi telo bilo zdravo potreban je pun opseg amino kiselina. Ćelije često prolaze kroz regeneraciju, tako npr. Ćelije naše kože se obnavljaju svakih 27 dana. Ćelije kostiju svake 2 godine. Svaka regeneracija mora biti savršena kopija prethodnih ćelija. Ovaj proces regeneracije ugrožen je mnogim stvarima, a bolesti nastaju u procesima individualnih ćelija. Zagađenost zemlje, vazduha, vode, sastojci u prerađenoj hrani (aditivi, konzervansi i sl.), životni izbori i stres dovode do ugrožavanja regeneracije ćelija. Da bi ćelije bile zdrave, tako i čitavo telo, potrebni su majušni biomolekuli nazvani amino kiseline. One moraju uvek biti u dovoljnoj raspoloživoj količini jer tako održavaju zdravlje i sprečavaju mnoge zdravstvene problema. Moringa je jedna od retkih biljaka koja ima svih osam esencijalnih amino kiselina.

  Metionin

  Najvažnija aminokiselina koja snadbeva organizam sumporom, koji sprečava opadanje kose (utiče na folikule kose i podstiče rast kose), kože i noktiju. Smanjuje masnoću jetre, štiti bubrege i snižava iritaciju bešike.

  Fenilalinin

  Mozak ga koristi da bi proizveo norepinefrin, hemijsku spstancu koja prenosi signale između nervnih ćelija i mozga. On nas drži budnim i opreznim, umanjuje bolove i osećaj gladi, deluje kao antidepresiv i poboljšava pamćenje.

  Izoleucin

  Obezbeđuje sastojke za proizvodnju ostalih biohemijskih supstanci koje su neophodne telu, od kojih se neke koriste za proizvodnju energije, stimulansa za veliki mozak.

  Leucin

  Učestvuje u procesu pravilne apsorpcije kalcijuma i pomaže u stvaranju kolagena koji je važan za hrskavice i vezivna tkiva. Takođe podstiče proizvodnju antitela, hormona i enzima. Pravi ravnotežu nutricijenata što smanjuje virusne infekcije.

  Triptofan

  Podiže imunološki sitem. Smanjuje simptome migrenozne glavobolje, smanjuje anksioznost i depresiju, smanjuje nesanicu. Takođe blagotvorno deluje u smanjenju rizika arterijskih i srčanih spazama.

  Lizin

  Neophodan za stvaranje antitela, hormona, enzima i vezivnog tkiva. Važan je za pravilan rast i razvoj skeleta dece, a za odrasle je važan jer pomaže apsorpciju i skladištenje kalcijuma, učestvuje u stvaranju kolagena i drugih vlaknastih proteina neophodnih za obnavljanje tkiva.

  Valin

  Važan je kod moždanih funkcija. Povezuje sinapse, poboljšava oštrinu uma i koordinaciju mišića.

  Treonin

  Važan je deo kolagena, elastina i proteina gleđi. Važna je za prevenciju stvaranja masti u jetri i podsticanje normalne funkcije digestivnog i crevnog trakta. Podstiče metabolizam i asimilaciju.

  U Moringi su nađene devet neesencijalnih amino kiselina koje inače može stvoriti naše telo uz pomoć odgovarajuće ishrane.

   

  Poboljšava reakciju imuniteta na bakterije, viruse i ćelije tumora. Podstiče zarastanje rana i regeneraciju jetre, pomaže oslobađanju hormona rasta koji je veoma važan za razvoj mšića i obnavljanje tkiva.

  Koristi se za lečenje reumatoidnog artritisa, alergija, čireva i anemija. Nedostatak ove aminokiseline može da uzrokuje loš sluh.

  Daje organizmu snagu da se odbrani od zračenja i zagađenja. Može pomoći u usporavanju procesa starenja, deaktivira slobodne radikale i neutrališe toksine. Pomaže sintezi proteina i pomaže ćelijsku promenuNeophodna je za stvaranje kože, što pomaže u oporavljanju od opekotina i hirurških intervencija.

  Izuzetno je važan za pravilno funkcionisanje zglobova i tetiva. Takođe pomaže u održavanju i jačanju mišića srca.

  Poznato je da prenosi nervne impulse do mozga, i time pomaže da se prevaziđe depresija, poboljšava pamćenje, povećava mentalnu agilnost i deluje na zdrav rad štitne žlezde, nadbubrežne žlezde i hipofize. 

  Pomaže da se iz tela izbaci amonijak stvoren ćelijskim otpatcima. Ako amonijak uđe u cirkulacijski sistema može da deluje kao visoko toksična supstanca koja može oštetiti centralni nervni sistem. Aspartična kiselina smanjuje zamor i uvećava izdržljivost.

  Ona je poznata kao hrana za mozak. Ona poboljšava mentalni kapacitet. Takođe smanjuje želju za šećerom, smanjuje zamor a pomaže i kod ulcera.

  Pomaže kod otpuštanja kiseonika koji je neophodan u procesu stvaranja ćelija. Stvara snažan imunološki sistema jer pomaže proizvodnju hormona odgovornih za imuno sistem.

  Važan je za prikupljanje glukoze u jetri i mišićima. Njegova antitela pomažu imunološkom sistemu. Takođe sintetizuje obloge masnih kiselina oko nervnih vlakana.

  Doktorka Ivon Fernandez o KUBANSKOJ MORINGI

  Dostupno odmah!

  Najbolje od kubanske medicine

  Za dodatne informacije ili porudžbinu možete nas kontaktirati na sledeći broj:

  YouTube
  Instagram
  Facebook
  Tiktok